معرفی رشته ریاضی و گرایشهای آن



معرفی رشته ریاضی و گرایشهای آن

«ریاضیات علم نظم است و موضوع آن یافتن، توصیف و درک نظمی است که در وضعیت‎های ظاهراً پیچیده نهفته است و ابزارهای اصولی این علم، مفاهیمی هستند که ما را قادر می‎سازند تا این نظم را توصیف کنیم.» 
 
به گفته متخصصان، ریاضیات علم مدل دهی به سایر علوم است یعنی زبان مشترک نظریات علمی سایر علوم، علم ریاضی می‎باشد و امروزه اگر علمی را نتوان به زبان ریاضی بیان کرد، علم نمی‎باشد 
 
گرایش‎های مختلف این رشته و اهداف آنها عبارتند از: 
 
ریاضی محض 
 
هدف از این گرایش تربیت متخصصان جامع در علوم ریاضی است به گونه‎ای که آمادگی لازم برای ادامه تحصیل در زمینه‎های پژوهشی و نیز انتقال علم ریاضی در سطوح دانشگاهی را داشته باشند همچنین از اهداف دیگر این شاخه آشنایی با تجزیه و تحلیل مسایل در قالب ریاضی و مدلسازی آنها می‎باشد. 
 
ریاضی کاربردی 
 
هدف از این گرایش تربیت کارشناسانی است که با کسب دانش کافی از ریاضیات، توانایی تحلیل کمی از مسائل صنعتی، اقتصادی و برنامه‎ریزی را کسب نموده و توان ادامه تحصیل در سطوح بالاتر را داشته باشند. 
 
ریاضی دبیری 
 
هدف از شاخه دبیری، تربیت دبیران و کارشناسان متخصص آموزش ریاضی است که پاسخگوی نیازهای آموزش و پرورش کشور در سطوح پیش دانشگاهی می‎باشند. 
 
ماهیت ریاضیات 
 
ریاضیات بر خلاف تصور برخی از افراد یکسری فرمول و قواعد نیست که همیشه و در همه جا نتوان از آن استفاده کرد بلکه ریاضیات درست فهمیدن صورت مسأله و درست فکر کردن برای رسیدن به جواب است و برای بدست آوردن این توانایی، دانشجو باید پشتکار و صبوری لازم را داشته باشد تا بتواند حتی به مدت چندین ساعت در مورد یک مسأله ریاضی فکر کرده و در نهایت با ابتکار و خلاقیت آن را حل کند. 
 
به همین دلیل فارغ التحصیلان این رشته می‎توانند پس از پایان تحصیلات در ادارات دولتی برای مسئولیتهایی که به نوعی با تجزیه و تحلیل مسایل کاربرد دارند، در بخش خصوصی در اموری همانند طراحی سیستم‎ها در امر بهینه سازی و بهره‎وری، در بخش صنعت برای اموری همانند مدل سازیهای ریاضی و در آموزش و پرورش و... مسئولیتهای متفاوتی را به عهده بگیرند. 
 

 
تعامل بین ریاضیات کاربردی و محض 
 
به گفته کارشناسان بهتر است بگوئیم ریاضیات و کاربردهای آن، نه اینکه ریاضیات را به محض و کاربردی تفکیک کنیم چرا که به اعتقاد ریاضیدانها هیچ مقوله ریاضی نیست که روزی کاربردی برای آن پیدا نشود. 
 
ریاضیات محض،بیشتر به قضایا و استدلال‎ها، منطق موجود در آنها و چگونگی اثباتشان می‎پردازد اما در ریاضیات کاربردی چگونگی استفاده از قضایا آموزش داده می‎شود به عبارت دیگر در این شاخه کاربرد ریاضیات در مسایل موجود در جامعه بیان می‎گردد. 
 
وقتی صحبت از ریاضی محض می‎شود نباید تصور کرد که تنها باید در گوشه‎ای نشست و به حل مسایل ریاضی پرداخت بلکه این علم، به خصوص در مدارج بالا، ارتباط نزدیکی با طبیعت دارد به عبارت دیگر ایده‎های ریاضی از ذهن پژوهشگران نمی‎روید بلکه ریاضیدانها غالباً الهام خود را از طبیعت می‎گیرند و به گفته فوریه ریاضیدان مشهور فرانسوی «تعمق در طبیعت، پر بارترین منابع اکتشاف ریاضی است.» 
 
باید توجه داشت که امروزه دو گرایش محض و کاربردی چنان درهم ادغام شده‎اند که مرزی را نمی‎توان بین آنها مشخص کرد. گاه یک تئوری کاملاً محض وارد مرحله کاربردی شده و چون در عمل با مشکل روبرو می‎شود بار دیگر به حوزة تئوری بر می‎گردد و در نهایت پس از رفع نقایص دوباره وارد مرحله کاربردی می‎شود یعنی یک تعامل و ارتباط دو جانبه‎ای بین ریاضی کاربردی و محض وجود دارد و هر یک از این دو شاخه از تجربیات شاخه دیگر به بهترین نحو استفاده می‎کند و به همین دلیل یک ریاضیدان موفق باید از هر دو شاخه اطلاع داشته باشد. 
آینده شغلی مجموعه ریاضی

کاربرد ریاضی در علوم مختلف انکارناپذیر است، برای مثال آنالیز تابعی درمکانیک کوانتومی و یا آنالیز هارمونیک در مسایل فیزیکی بالاخص مسایل مربوط به مبحث موج و نوسان کاربرد بسیار زیادی دارد و یا در بیشتر رشته‎های مهندسی،معادله لاپلاسی که یک معادله ریاضی است مورد استفاده قرار می‎گیرد. در جامعه شناسی نیز نظریه احتمال و نظریه گروهها نقش بسیار مهمی ایفا می‎کند. همچنین آنالیز حقیقی در صنعت نفت دارای چنان کاربردی است که ریاضیات نفت از مباحث مورد بحث در آنالیز تصادفی است. در کل باید گفت که همه صنایع، زیر ساخت ریاضی دارند و به همین دلیل در همه مراکز صنعتی و تحقیقاتی دنیا، ریاضیدانها در کنار مهندسان و دانشمندان سایر علوم، حضوری فعال دارند و به گفته متخصصان اگر در جامعه ما مشاغل جنبه علمی داشته باشند قطعاً به تعداد قابل توجهی ریاضیدان نیاز خواهیم داشت زیرا یک ریاضیدان می‎تواند مشکلات را به روش علمی حل کند. 
 
برای مثال یک مهندس الکترونیک از آنالیز تابعی و فرایندهای تصادفی استفاده می‎کند و یا یک برنامه‎ریز پروژه‎های اقتصادی از مطالب پیشرفته آماری مانند سریهای زمانی به عنوان ابزار کار یاری می‎گیرد. برخی از دانشجویان ریاضی بر این باورند که درست است که در جامعه ما مکان مشخصی برای جذب فارغ التحصیلان رشته ریاضی وجود ندارد اما یک دانشجوی ریاضی حتی یک لیسانس ریاضی به دلیل نظم فکری و بینش عمیقی که در طی تحصیل بدست می‎آورد می‎تواند با مطالعه و تلاش در بسیاری از مشاغل، حتی شغل‎هایی که در ظاهر ارتباطی با ریاضی ندارد موفق گردد. 

نظرات کاربران

هنوز هیچ سوالی ثبت نشده است .

نظر خودرا وارد کنید!